BERMUDA
En dan nu: via New York OP NAAR BERMUDA! 


New York

Zaterdag 17 juni zijn we met 2 uur vertraging vertrokken van Brussel naar NewYork. Het reisgezelschap bestond uit Mae, Fay, Rex, Quint en de begeleiders Arno (vader Fay) en Victor (vader Rex en Quint). In New York hebben we twee onvergetelijke gave dagen gehad. Paar hoogtepunten: Empire State Building, Samsung Flagshipstore, Highline, Central Park, Chelsea Market, Madison Square Park, New York Yacht Club waar we de historische modelroom hebben bezocht en de vlag van Catclub Zeeland hebben overhandigd, Times Square, de M&M store, Eataly Madison Square Park en finally ook nog geshopt. . BERMUDAAAAAA!!!!!!!

Dinsdag  20 juni doorgevlogen naar Bermuda. Ondertussen hadden ook Ton, de vader van Mae, en trainer Guus zich bij het gezelschap aangesloten. Bij aankomst op het vliegveld stond de bus van de Endeavour organisatie al klaar om de teams met de begeleiders naar het Messina House te brengen op Boaz Island aan de andere kant van Bermuda. Eerst hebben we kennis gemaakt met alle andere teams. 12 teams, 24 jongens en meisjes uit 8 verschillende landen waaronder  Zweden, Groot Brittannië, USA, New Zealand, Australië, Bermuda en de Turks and Caicos Islands (weet u waar dat ligt? ). Vanaf dat moment moesten we dus Engels praten. ’s Avonds kwam Daniel Bjornholt, huidig wereldkampioen Hobie 16 en schipper / team manager van de Red Bull Youth America’s Cup, Team Youth Vikings Denmark

een zeer inspirerend verhaal houden voor de jonge America’s Cup Endeavour Hobie Wave zeilers.   

Woensdag na het ontbijt bij het Messina House vertrokken we naar het Endeavour jeugdhonk bij het America’s Cup Village met een waanzinnig uitzicht over the Great Sound, de baai waar de America's Cup plaatsvindt. We kregen eerst instructie over de boten en mochten daarna het water op en hebben samen met de andere teams getraind op de Hobie Waves. Later op de dag hebben we met alle teams en begeleiders gevaren op de prachtige driemaster Spirit of Bermuda. We kregen nog een Fly by van Team Oracle cadeau.

Op donderdag startten de wedstrijden. Er werden 7 races gevaren. Na de eerste dag eindigden we op een 5de  plaats overall.
De Dutch girls team hadden steeds een goede start maar kregen helaas niet genoeg snelheid in de boot. Ze hadden zelfs de rollen op de boot omgedraaid om een betere gewichtsverdeling te krijgen. De meiden zijn vooral goed in veel lol maken op het water. Ze hebben schildpadden gespot en kregen een aanmoediging van Sir Russell Coutts vanaf de coachboot van Oracle USA die even achter Fay en Mae kwam varen.  In de middag nog geracet met blokarts.

Vrijdag was de tweede en laatste wedstrijddag met 5 wedstrijden. De baan was neergelegd op het wedstrijdwater voor de America's Cup Village. Tactisch hebben we toen goed gezeild en zelfs een race geheel onze eigen koers bepaald, wij kwamen als derde over de finish. In het eindklassement hebben wij onze vijfde plaatst weten te behouden. Voor Fay en Mae bleef het worstelen met de bootsnelheid. Uiteindelijk eindigden ze op plaats 12, maar op de 1ste plaats voor wat betreft lol aan boord; als echte Hobie babes.


Het was een enorme zeilervaring. We hebben veel geleerd in het sterke internationale veld. De ontlading bij alle teams was groot toen de laatste wedstrijd was gevaren. Bemanningen werden gewisseld en het was tijd voor gekkigheid.  Natuurlijk ook even de boot omgooien en glijbaantje spelen. It’s all about fun!


Zaterdag was de meest enerverende dag. De dag dat we tijdens halftime van de America's Cup finale USA - NZL zouden gaan varen voor de grote tribune met publiek. We moesten al vroeg op het water zijn omdat het heel erg druk zou worden met bezoekers. We zijn met de Hobie Waves naar een klein strandje gegaan dichtbij de finish line van het veld en vervolgens samen met de ribs naar het grote podium waar we werden voorgesteld aan het publiek. Daarna was het wachten tot na de eerste race van team USA tegen de Kiwi's. Zodra zij over de finish waren moesten wij meteen naar de start voor onze "exhibition race". Dat was wel even spannend. Varen voor duizenden mensen op de tribune en dan ook nog voor alle mensen thuis die de halftime-show live op tv konden bekijken. Het werd in 50 landen uitgezonden. In Nederland waren de AC finale races en de halftime-show live op Fox Sport 1 te volgen met Nederlandse verslaggeving van Christian Scheen. Hij noemde ons in zijn commentaar wel een paar keer.  Het leek wel alsof wij samen met alle kinderen van Endeavour de helden van de America's Cup waren. Het publiek was super enthousiast, alsof ze het WK voetbal hadden gewonnen. Wij eindigden op plaats 4 en Fay en Mae op plaats 9. 10 minutes of fame. Maar wel 10 hele fantastisch mooie, gave te gekke onvergetelijke minuten die we zeker nooit meer in ons leven gaan vergeten. De dag eindigde met een concert van Ne-Yo op de mainstage in het AC Village waar wij ’s middags zelf nog op hadden gestaan.


Na deze spannende dag hebben we weer heerlijk geslapen met al onze nieuwe Endeavour vrienden en vriendinnen, samen in een grote kring met veldbedden onder een "sky full of stars". Dromen over de droom die voor ons werkelijkheid is geworden.


Zondag was spectator day en de laatste dag op Bermuda met veel geplande bezoekjes.
Om half 10 werd de ferry genomen naar Hamilton, de hoofdstad van Bermuda. Daar lagen maar liefst 7 J-Class boten die mee hebben gedaan aan de J-Class regatta naast elkaar, waaronder de Hanuman. Via zeiler Dirk de Ridder hebben we de mogelijkheid gekregen een kijkje te nemen op de boot. We zijn ontvangen door Greg de captain van de Hanuman.
Daarna op naar mevrouw Marijke Peterich, de Nederlandse consul voor Bermuda waar trainer Guus en Ton, de vader van Mae, de hele week mochten logeren.
De eerste AC race hebben we vanaf het dak van haar huis gevolgd. We hebben mevrouw Peterich  een aantal Nederlandse cadeautjes gegeven waaronder een Nederlandse vlag. Dat bleek een schot in de roos. Je zou denken dat ze er wel 10 gestreken in de kast heeft liggen maar dat bleek niet zo te zijn. Ze had haar eigen vlag een keer uitgeleend en nooit meer teruggezien.
Vervolgens zijn we snel doorgegaan naar de AC village om daar de laatste AC wedstrijd van die dag live te kunnen zien. Wederom een prachtige overtuigende overwinning voor de Kiwi's. Om het feest compleet te maken hebben we nog een meet & greet gehad

met Carlo Huisman. Hij heeft tekst en uitleg gegeven over de boten en hoe hij bij de team NZL verzeild is geraakt. De geweldige reis hebben we afgesloten met een cooling down in Horse Shoe Bay en een laatste nacht onder sterren van Bermuda.

En toen zat het er alweer op. 
Maandag was reisdag en met 6 uur tijdsverschil landden we dinsdagochtend weer op Brussel.

En toen wij in het vliegtuig zaten won Amirates Team New Zealand met onze held Carlo Huisman de laatste race van Oracle USA en daarmee de America's Cup.

Thuis hingen de vlaggen uit. Buurman Jan bedankt!

En we eindigen ons verslag met een afsluitende film van de organisatie waarin ook Quint, Mae en Fay nog even aan het woord komen.